Valikko Sulje

Buddy (Suomessa)

Buddy (Suomessa)
Buddy (Suomessa)
Buddy (Suomessa)
Buddy (Suomessa)
Buddy (Suomessa)
Buddy (Suomessa)
Buddy (Suomessa)
Buddy (Suomessa)
Buddy (Suomessa)
Buddy (Suomessa)

Buddy (Suomessa)

Buddyn emä haettiin steriloitavaksi marraskuussa 2022. Hänen tiineys vatsansa ei ollut näkyvä joten lääkäreiden yllätykseksi hän oli jo pitkällä tiineenä. Muutama tunti myöhemmin, hänen synnytyksessä käynnistyi stressin takia etuajassa. Emä synnytti kuusi tervettä pentua, Henry, Emma, Belle, Chloe, Maggie ja Buddy. Pennut elivät Ioanninan kunnallisella tarhalla, odottamassa omia kotejaan. Kaikki pennut ovat nyt päässeet Suomeen kotihoitopaikkoihinsa etsimään omaa kotia.

Buddy saapui Suomeen kotihoitoon 10.6.2023. Buddy vaihtoi kotihoitopaikkaa itsestään riippumattomista syistä syyskuun alussa. Uusi kotihoitaja kertoo pojasta seuraavasti:

Buddy on leikkisä vajaa vuoden ikäinen poika. Leikittäessä innostuu helposti. Hän on nokkela ja oppii nopeasti. Todella perso ruoalle joka helpottaa erilaisten käskyjen tai temppujen oppimista. Ulkona ei halua syödä herkkuja ennen kuin on rentoutunut ympäristössä. Buddy on melko hoikka vielä mutta hyvä ruokahalu tätä korjannee.

Ulkona kaupungin tohinassa hän jännittää vielä uusia ääniä, mutta niiden kohtaamista harjoitellaan päivittäin. Hihnassa kulkee pääosin rauhallisesti ja tutkaillen. Ei usein pysähdy tai jää jälkeen nuuhkimaan, vaan kulkee mieluusti hieman edellä tai vierellä kiinni pohkeessa. Pelästyessään saattaa vetää lähimpään suojaisaan kohtaan kuten pensaan tai puun vierelle, mutta Y-valjailla ja kahdella hihnalla kulkee todella hienosti. Valjaiden etummaisella hihnalla saa häntä jarrutettua hyvin ja käskystä hän pysähtyy myös istumaan vierelle hienosti vaikka pelottaa. Ohitukset koirien kanssa sujuu hienosti, Buddy ei rähjää muille koirille.

Ihmisiä hän jännittää enemmän, mutta menee hienosti hissiin vaikka siellä olisikin tuntematon ihminen ja myös rappukäytävässä ohittaa rohkeasti uudet ihmiset. Aikuisia miehiä varoo selkeästi enemmän kuin muita. Ulkona saattaa satunnaisesti haukkua tai murista jos tummiin pukeutunut lenkkeilijä tulee kovaa vauhtia kohti. Buddy ei kuitenkaan vedä kohti, ennemminkin poispäin tai painautuu oman turvallisen ihmisen jalkaan kiinni. Hän on alkanut hyvin oppia että kun sanotaan “kiitos” haukkuminen loppuu.

Nykyisessä hoitopaikassa kun hän katselee kerrostalon ikkunasta sisäpihalle, hän saattaa murista tai haukahtaa vaimeasti pihalla liikkuville ihmisille. Tässä on toimittu samoin kuten haukkumisen kanssa yleensä ja Buddy on ymmärtänyt hyvin ettei tarvitse murista tai haukkua kun on sanottu “kiitos”.

Yksinolo sujuu erinomaisesti. Buddy ei tuhoa mitään vaan rauhoittuu lepäämään tai järsimään luuta. Hän on ollut enintään 7h yksin kotona, eikä vahinkoja ole tapahtunut. Hän on saanut olla vapaasti asunnossa. Ihmisen saapuessa kotiin Buddy tulee rauhallisesti ovelle tervehtimään, tai joskus saattaa jopa vain jatkaa makoilua ja tulla sitten ovelle venyttelemään ja tervehtimään kun huvittaa. Jos vieras henkilö tulee mukana niin saattaa säikähtää ja haukkua.

Buddy tarvitsee tilaa tutustuakseen ja kohtaa mieluiten ihmisen niin, että Buddy itse tulee lähestymään kun on valmis siihen. Jos haluaa täysin välttyä haukkumiselta, niin Buddy on ottanut vieraat vastaan hienosti niin että mennään ulos vastaan ja tullaan yhdessä sisään. Silloin ei hauku, mutta saattaa edelleen jännittää ja vetäytyy turvalliseen paikkaan kuten omaan petiin tai sitten seuraa omaa turvallista ihmistä. Hänen luottamuksensa saa usein ostettua herkkujen avulla. Lapsiin suhtautumisesta en osaa sanoa, sillä lähipiirissä ei ole lapsia. Ulkoillessaan hän ei kuitenkaan reagoi lapsiin erityisemmin. Buddy saattaa säikähtää äkillisiä kovia ääniä joten varmasti rauhallisten lasten kanssa tulisi ainakin toimeen. Tällä hetkellä hän asuu muusikko-opiskelijan kanssa joten on tottunut kuitenkin esim. laulamiseen, pianonsoittoon ja muihin musiikin ääniin ja välillä saattaa tulla vierelle ihmettelemään soittoa.

Tämänhetkisessä kotihoitopaikadda ei asu muita lemmikkieläimiä. Buddy kyllä viihtyy muiden koirien seurassa ja leikkii heidän kanssaan, tai ei välitä heistä ollenkaan. Hän varmasti pärjäisi hyvin yksin ainoana koirana mutta sopeutuisi hyvin todennäköisesti myös kotiin jossa odottaisi reipas koirakaveri.

Buddy on sisäsiisti ja pystyy pidättelemään hienosti pitkänkin ajan. Hänellä ei tunnu olevan koskaan kiire ulkoilemaan mutta ympäristöön tottuessa lähtee silti kyllä reippaasti ulos.

Pesu ei ole hänen lempipuuhaa, mutta antaa kuitenkin tehdä. Nykyisessä hoitopaikassa on pyritty siihen että jokaisen lenkin jälkeen tassut on pesty suihkussa ja sen jälkeen kuivattu. Pesun jälkeen Buddy on osannut käskystä (istu, odota) hienosti istua kylpyhuoneen ovella odottamassa kunnes on kuivattu ja päästetty pois (vapaa). Antaa hienosti koskea tassuihin ja kynsiin, sekä putsata korvat. Korvien koskettelua saattaa välillä pitää leikkinä ja ottaa käden hellästi hampaiden väliin. Lenkin jälkeen tassupesun yhteydessä tutkitaan myös mahdolliset matkaan tarttuneet punkit ja tämänkin Buddy antaa tehdä.

Buddy tykkää leikkiä esim. vanhoista sukista tehdyllä ketjulla jota riepottelee ympäriinsä ja repii. Hän mielellään myös kantaa luuta ympäriinsä tai leikkii sillä tiputtelemalla sitä lattialle. Hän riehaantuu yleensä aamuisin sekä iltaisin repimään ja leikkimään sukkalelulla. Mieluista puuhaa hänelle on myös repiä täytteitä ulos hoitokodissa olevasta rikkinäisestä koiranpedistä. Hänen lempilelunsa on ufonmallinen aktivointilelu jonka sisään on laitettu esim. loput nappuloista ruuan yhteydessä.

Ruokinnan kanssa on yleensä toimittu niin, että ensin laitetaan pieni määrä kuppiin (muuten hän ahmii kaiken kerralla hurjaa vauhtia), ja sen jälkeen ruuan avulla harjoitellaan erilaisia käskyjä joita hän nyt osaa muutaman (esim. istu, odota, maahan, alas (jos esim. sängyllä), tassu (käskyllä “toinen” antaa toisen tassun) oma paikka, pois).

Tällä hetkellä Buddy asuu Jyväskylän keskustassa kerrostalossa. Häntä ei häiritse muista asunnoista kuuluvat äänet taikka suoraan vastapäätä olevan hissin äänet. Buddy osaa kulkea hissillä ja osaa istua vierelle odottamaan kunnes ovet aukeaa. Hän on asunut nykyisessä sijainnissa hieman yli viikon ja kehitys on ollut nopeaa. Hänessä on selkeästi todella paljon potentiaalia olla myös ulkoillessaan yhtä rauhallinen ja rohkea poika kuin kotioloissa.

Buddy on tottelevainen, nokkela ja reipas. Hän tarvitsee huomiota, ymmärrystä, lempeää ohjausta ja paljon rakkautta. Hän on kiltti ja hellyydenkipeä poika. Pelottavissa tilanteissa hän rauhoittuu parhaiten kun saa rapsutuksia ja turvaa ihmiseltään. Jos Buddy ulkoillessa jähmettyy paikalleen eikä uskalla liikkua niin hän antaa kuitenkin nostaa syliin ja kantaa. Kantaminen ei kuitenkaan ole tarpeen jos on aikaa jäädä hetkeksi odottamaan niin että Buddy saa rauhassa hetken tarkkailla ympäristöä. Sen jälkeen useimmiten lähtee mukaan kunhan häntä kannustaa. Nukkuu mieluusti ihmisen kainalossa sängyssä ja tulee rapsuteltavaksi viereen. Hän saattaa useampaan kertaan tulla kuonottelemaan sängynlaitaa ikäänkuin pyytäisi lupaa tulla sänkyyn, mutta osaa myös rauhoittua omalle paikalle.

Syntynyt 04.12.2022
Paino noin 18kg, kasvuennuste 20-25kg
Korkeus noin 60-65cm
Kastroimaton uros

Tuli Suomeen rokotettuna, sirutettuna, madotettuna, ulkoloishäädettynä ja tautitestattuna (anaplasmoosi, babesia, sydänmato, ehrlichilia, leishmania) ja Ruokaviraston ohjeiden mukaan ja Traces järjestelmään kirjattuna.

Tuli Suomeen kastroimattomana. Tulee kastroida 4-6kk Suomeen tulon jälkeen. Tästä koituneet kulut tulevat adoptoijan hoidettavaksi.

Jos kiinnostuit Buddysta, käy täyttämässä https://hardluckpaws.fi/kotiselvityslomake/ Olethan tutustunut https://hardluckpaws.fi/adoptiot/ Koirista peritään kulukorvaus.