MITEN ADOPTOIN ELÄIMEN YHDISTYKSEN KAUTTA?
Vastuulliset yhdistykset käyttävät koirat AINA eläinlääkärillä, jossa koirat tutkitaan, rokotetaan sekä rabiesta että muita sairauksia (nelosrokote) vastaan. Koira myös sirutetaan ja sille kirjoitetaan passi. Ruokavirasto (ent. Evira)
vaatii tuotaville koirille myös ekinokokkilääkityksen, joka on matolääke. Adoptoitavat koiramme saavat myös ulkoloishäädön. Koemme tärkeäksi, että säännöt ovat olemassa ja toimimme niiden mukaan.
Jo Suomessa olevat eläimet ovat vapaaehtoisten kotihoitajiemme hellässä hoivassa eripuolilla Suomea. Adoptoitavat koirat löydät Omaa kotia etsivät koirat -osiostamme.
- Täytä kotiselvityslomake, se ei vielä sido sinua mihinkään. Toivomme toki, että olet liikkellä tositarkoituksella ja adoptio on sinulle ajankohtaista. Kerro mistä koirasta olet kiinnostunut. Vastaa kaikkiin esitettyihin kysymyksiin huolellisesti. Muistathan että kotiselvityslomakkeiden perusteella aloitamme adoptioprosessin, joten täytä se mahdollisimman kattavasti itsestäsi, kodistasi ja koirakokemuksestasi kertoen.
- Otamme sinuun yhteyttä sähköpostitse, ja kerromme adoptioprosessin etenemisestä. Muista seurata roskapostikansiotasi myös. Prosessin etenemiseen vaikuttaa onko koira Kreikassa vai Suomessa.
- Soitamme sinulle adoptiohaastattelun merkeissä, jos olet edennyt siiihen vaiheeseen. Tuolloin voimme käydä yhdessä tarkemmin läpi millaiseen kotiin eläin olisi tulossa, kerromme lisää eläimen luonteesta ja hänen taustastaan sekä käymme läpi itse adoptioon liittyviä asioita ja haastattelemme sinua. Adoptiohaastattelun jälkeen teemme päätöksen koiran kodista.
- . Koirasta maksetaan varausmaksu (200e) (1.12.2024 alkaen varausmaksu on 300e), jos olette valikoituneet uudeksi omistajaksi
Koiran adoptoijan tulee olla täysi-ikäinen eli vähintään 18-vuotias.
Yhdistykselle aiheutuu kuluja eläimen valmistelusta adoptoitavaksi. Näitä tulee muun muassa rokotuksista, ulkoloishäädöistä, ekinokokkihäädöstä, joka on matolääke sekä sirun asentamisesta ja passista. Lisäksi kustannuksia tulee myös koirien kuljetuksesta Suomeen ( lennoista/boxista/autokyydistä) aikuisen koiran steriloinnista ja mahdollisesti myös muista kuluista.
Tällä hetkellä adoptio-ohjelmassamme olevista koirista perittävä kulukorvaus on 690e . 1.12 alkaen kulukorvaus on 800e. Erityisadoptiossa olevien koirien kulukorvaus on 400e. Seniorikoirien (yli 8-vuotias) kulukorvaus on 450e . Kaikkiin kulukorvauksiin sisältyy valjaisiin liitettävä jarrupala. Kulukorvauksella katetaan aiemmin mainitut kulut. Koirat toimitetaan maateitse Hollolaan missä koirat luovutetaan adoptoijilleen. Muutaman kerran vuodessa koirat saattavat saapua lentoteitse jolloin luovutus tapahtuu Helsinki-Vantaan lentokentällä. Koira tulee hakea sovitusta luovutuspaikasta. Kotia vaihtavan koiran kulukorvaus on minimissään 400e, mutta kodin vaihtoon liittyvistä kuluista riippuen, se voi olla normaalin kulukorvauksen verran (690e)
ADOPTIOTA HARKITSEVALLE
Muistathan miettiä tarkoin, että eläimen adoptointi sopii tämänhetkiseen elämäntilanteesi ja huomioida, että eläin tarvitsee sinua myös tulevaisuudessakin monia vuosia. Jokainen eläin on oma yksilönsä emmekä voi etukäteen
tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan. On aina muistettava varautua myös lääkäri- ja lääkemenoihin ja tarvittaessa perheen jäseniltä pitäisi löytyä myös ymmärrystä, aikaa ja kärsivällisyyttä. Aivan kuten kasvattajaltakin hankitunkin
eläimen hoitamisessa. Eläimen tulee saada käyttäytyä myös kissa- ja koiramaiseen tapaansa. Heistä lähtee todennäköisesti karvaa, tassuissa kantautuu likaa, alussa saattaa mennä hetki, ennenkuin sisäsiisteys on täysin opittu ja myös heillä on tarve keskustella, joka saattaa herkkäkorvaisia ajoittain häiritä.
Valitsemme Adoptio-ohjelmaamme koiria, jotka soveltuvat kotikoiriksi. Osa koirista on alkuun ujoja, arkoja ja kaipaavat paljon rohkaisua, mutta lopulta he kuitenkin ovat täysin kotikoiraksi sopivia. Nämä eläimet osaavat arvostaa huolenpitoa ja rakkautta, jota uudesta kodista välittyy. Se onkin yksi tärkeimmistä kriteereistä kotia valitessa, että kulkurit pääsisivät hyvään, rakastavaan ja ymmärtävään kotiin.
Yritämme parhaamme mukaan valita adoptioperheille sopivimman eläimen. Välillä jokin eläin saattaa näyttää kuvassa kivalta, mutta välttämättä hän ei olekaan perheellenne sopivin vaihtoehto. Siksi tulisikin rehellisesti kertoa millaiseen ympäristöön eläin olisi tulossa ja minkälainen koira perheeseen on ajateltu sopivan. Esimerkiksi kuinka paljon hänen kanssaan jaksetaan ulkoilla, leikkiä, kouluttautua jne ja onko perheellä aikaisemmin kokemuksia eläimistä.
Olemme kiinnostuneita myös miten kotiuttaminen on lähtenyt sujumaan ja tarvittaessa myös antamaan lisäohjeita. Adoptoijalla on yhdistyksen tuki.
Koirat saapuvat aina asianmukaisesti rokotettuna, sirutettuna ja madotettuna, lisäksi eläimet käyvät Kreikassa lääkärintarkastuksessa. Jokaisesta koirasta tehdään luovutussopimus, jolloin vastuu koirasta, sen hoidosta,
ruokinnasta ja lääkärikuluista siirtyvät uudelle omistajalle.
Adoptoitaessa eläin on siis eläinlääkärin tarkastama ja hänelle on tehty lupaamamme testit , mutta emme voi taata ettei koiralla olisi jotain vanhoja vammoja tai esimerkiksi hammaskiveä, jotka voivat jossain vaiheessa aiheuttaa
lääkärikuluja. Koiran ikää ja rotua emme myöskään voi aina tietää tarkasti.
Yksi asia tulee vielä ottaa huomioon. Nämä kodittomat koirat ja kissat eivät tarvitse enää ylimääräistä tuskaa ja stressiä elämäänsä. Onkin hyvin tärkeää, että olet valmis koko sydämestäsi ottamaan hänet viereesi ja annat hänelle
rakastavan, pelottoman kodin, jossa hän voi elää turvassa, kunnes silmät viimeisen kerran sulkeutuvat.
KODITTOMASTA – KOTIKOIRAKSI
Tietopaketti uuden perheenjäsenen omistajalle:
Sydämellinen kiitos, kun annat loppuelämän kodin kreikkalaiselle kovan onnen tassulle.
Koiran ottaminen Kreikasta on rescue-teko ja se vaatii aina valmisteluja, sitoutumista sekä malttia.
Tässä on Sinulle tietopaketti erityisesti rescue- koiran kotouttamiseen.
Vaikka olisitkin omistanut koiran aikaisemmin, kannattaa tietopaketti lukea huolella läpi, jo ennen kuin uusi koira saapuu perheeseen.
Olemme kiinnostuneita siitä miten koira sopeutuu uuteen kotiin, joten kuulumisia voikin vaihtaa Facebookissa ”Hard Luck Paws Ry:n kautta kodin saaneet koirat”. Tuohon ryhmään hyväksymme vain ne henkilöt, jotka ovat adoptoineet koiran kauttamme.
Muista antaa koiralle aikaa sopeutua uuteen kotiin, se ei tiedä mitä siltä odotetaan, miten sen pitäisi käyttäytyä tai voiko uusiin ihmisiin luottaa. Koiran täydellinen kotiutuminen voi kestää muutamista kuukausista jopa vuosiin,
muistathan siis olla kärsivällinen ja antaa koiralle aikaa ja olet valmis työstämään alussa esiintyviä mahdollisia haasteita.
Tässä kohtaa haluamme muistuttaa että, jos Sinulla on kysyttävää, tarvitset neuvoja tai joudut luopumaan koirasta,
ota yhteys aina Hard Luck Paws ry -yhdistykseen.
KUN KOIRA TULEE KOTIIN
Ensimmäinen kohtaaminen
Jokainen koira on yksilö, ja ne voivatkin reagoida hyvin eri tavoin matkustamiseen ja sen tuomaan stressiin. Toiset ovat ylivilkkaita, riehakkaita ja ”käyvät kierroksilla”, kun joku toinen saattaa olla peloissaan, hämillään ja kuljetusboxin nurkkaan vetäytyneenä. Joku saattaa jopa murista, ehkä jopa näykätä. Koirat ovat väsyneitä ja stressaantuneita matkustamisestaa ja uusista asioista. Matka kreikasta Suomeen on todella raskas ja kuormittava koirille.
Koira kuljetetaan AINA kytkettyinä autoon ja autosta kotiin. Koira saattaa helposti hätääntyä uusista äänistä tai hajuista, joten ne saattavatkin yrittää karata tai rimpuilla, jolloin ne saattavat vahingoittua. Haluamme painottaa ”tuplavarmistuksen” tärkeyttä: alkuun, vähintään ensimmäisen kuukauden ajan koira pidetään kytkettyinä niin pannan ja valjaiden, kuin kahden hihnankin avulla. Valjaissa kannattaa suosia Y-valjaita. Näin pyritään minimoimaan vahinko, että koira pääsisi karkaamaan. Koira kannattaa kuljettaa kotiin omalla autolla, mieluummin kuin julkisella liikenteellä. Luovutustilanteessa teillä on mahdollisuus lunastaa omaksi nk ”jarrupala”, joka estää koiran pakittamisen irti valjaista. Jarrupala tulee koiran vyötärön ympäri koiran kapeimpaan kohtaan ja näin estää valjaista pois pakittamisen esim säikähtäessä.
KOTIIN
Jos kotona on jo ennestään koira/koiria, kannattaa uuden tulokkaan antaa tutustua heihin rauhassa ja mielellään ulkona ns. oman reviirin ulkopuolella. Vasta tämän jälkeen kannattaa siirtyä sisälle kotiin. Koirakouluihin ja harrastuksiin ei kannata suunnata suin päin, vaan taas kerran, anna koiralle aikaa sopeutua ja kotiutua kotiin ja perheeseen.
Kotiin tultua koiralle pitää antaa rauha tutustua uuteen kotiin, sen hajuihin ja ihmisiin. Antaa koiran mieluummin tulla luokse, kuin itse lähestyä koiraa. Juuri kotiin tulleen koiran kanssa on hyvin tärkeää että koira saa itse määritellä tahdin missä tutustuu ja tutkii paikkoja. Joskus stressistä johtuen koira vetäytyy syrjään ja nukkuu vain. Myös koiran aivot
kaipaavat lepoa sopeutuakseen uuteen ja ihmeelliseen tilanteeseen. Koiraa ei missään nimessä saa pakottaa tekemän mitään.
Sopeutuminen uuteen ympäristöön, laumaan ja jopa sisätiloihin kestää vähintään muutaman viikon ja kotiutuminen jopa puolesta vuodesta vuoteen. Jos kotona on lapsia, täytyvät lapset ohjeistaa kohtaamaan koira oikein.
KOTONA
Olipa uusi perheenjäsen pentu tai aikuinen koira, kannattaa tapakoulutus aloittaa heti. Jo ennen kuin koira tulee kotiin, kannattaa miettiä valmiiksi, saako koira tulla sänkyyn tai sohvalle. On myös tärkeää osoittaa koiralle ”oma turvapaikka”, paikka jossa koira saa rauhassa levätä ja oleskella ilman että häntä häiritään. Kun olet saanut uuden perheenjäsenen kotiisi, koti tulee rauhoittaa vierailuilta, jotta koira tottuu uuteen ympäristöönsä ja oppii tunnistamaan oman laumansa. Muutama ensimmäinen viikko tutustutaan rauhassa omin ihmisiin ja rakennetaan luottamussuhdetta, myös pienin askelin ympäristöön kodin ulkopuolella. Älä jätä koiraa heti yksin, vaan kannattaa varautua olemaan kotona ja opettaa koiralle yksin oloa pikkuhiljaa. Uudelle perheenjäsenelle sisällä olo ja kotioloihin tutustuminen voi olla ahdistavaa. Muista, että paljon ulkoillut ja kylläinen koira on aina tyytyväisempi kuin nälkäinen ja täynnä virtaa oleva koira. Koira tuntee yleensä olonsa turvalliseksi pienessä tilassa, häkissä ei kuitenkaan koiraa saa pitää suljettuna.
Naapureita on myös hyvä informoida uudesta perheenjäsenestä, sillä koira saattaa nimittäin haukahdella kotiväen ollessa poissa.
TURVALLISUUS KOTONA
Erityisen tärkeää on varmistaa, että koira ei missään olosuhteissa pääse karkuun. Pitää muistaa, että rescue-koira on todennäköisesti elämässään kohdannut pelottavia ja vaarallisiakin tilanteita, joten koira voi hätääntyessään pyrkiä ulos avonaisesta ovesta karkuun. Säikähtänyt koira on todella nopea pakoreaktion saadessaan.
Jos koira on elänyt kadulla tai tarhassa, voi joillekin koirille sisätiloissa oleminen olla alkuun ahdistavaa. Varmista, että koira ei saa ulko-ovea tai ikkunoita auki, varsinkaan yksin jäädessään. Varmistuksen varmistus on paras turva.
Lasten ja vieraiden kulkiessa ovesta, on noudatettava erityistä huomiota, sillä koira voi olla nopea livahtamaan avonaisesta ovesta.
Hanki uuteen kotiin jo ennen koiran saapumista pantaan tai valjaisiin kiinnitettävä tunnistelaatta, jossa on puhelinnumerosi. Koiralle on jo Kreikassa laitettu tunnistesiru ihon alle ja on äärimmäisen tärkeää, että sirunumero käydään rekisteröimässä www.turvasiru.fi -palvelussa uuden omistajan nimiin. Katoamistapauksissatämä helpottaa suuresti omistajan löytymistä. Koiralla kannattaa alkuun pitää myös sisällä kaulapantaa, josta löytyy perheen yhteystiedot.
Koiraa ulkoiluttaessa on paras varautua vähintään ensimmäisen kuukauden ajan panta- / Y -valjas -yhdistelmällä. Remmi kiinnitetään molempiin, jolloin varmistetaan, että koiralla on mukava kulkea, eikä se missään tilanteessa pääse rimpuilemaan irti.
On hyvä ottaa huomioon, että ihmiselle tutussa ja turvallisessa kodissa voi olla koiralle monta vaaran paikkaa.
Erityisesti turhautuessaan koirat keksivät tekemistä. Tämän takia kannattaakin piilottaa kaikki näkyvät sähköjohdot, ettei koira pääse niitä pureskelemaan. Kotona kannattaa myös sijoittaa kaikki myrkylliset aineet koirien ulottumattomiin.
Yleinen syy hakeutua koiran kanssa eläinlääkäriin on koiran syömät vierasesineet tai muutoin koiralle haitalliset aineet. Monet ihmisille turvalliset elintarvikkeet ovat koirille hengenvaarallisia, kuten kypsät linnunluut, xylitol, suklaa ja viinirypäleet.
On syytä myös muistaa että rescue-koira on voinut nähdä nälkää ja siitä johtuen ruoka voi olla sille pakkomielle ja tärkeä resurssi.
Kannattaa seurailla koiran syömiskäyttäytymistä ja esimerkiksi tarjota solmuluita yms. valvonnan alla. Ei myöskään ole tavatonta, että koira hotkaisee kokonaisen kuivaruokapussin, jos se on jätetty esille. Liiallinen kuivaruuan syöminen voi olla vaarallista, sillä se turpoaa koiran mahassa. Koiran ruokkiminen, luiden ja herkkujen syöttäminen kannattaa aloittaa tarkkailemalla ja sopivia tuotteita etsien pikkuhiljaa.
SISÄSIISTEYS
Koirat, jotka tulevat aikuisina Kreikasta ovat jo sen verran varttuneita, että ne ovat yleensä jo valmiiksi sisäsiistejä tai ne oppivat hyvinkin nopeasti tekemään tarpeensa ulos. Stressaantuneella, ulkona jännittävällä koiralla tässä kuitenkin voi kestää. Etenkin pienten pentujen kanssa on hyvä käydä ulkona niin heräämisen, syömisen kuin leikinkin jälkeen. Tämä toimii myös aikuisemmilla koirilla, kun opetellaan uuden kodin tavoille. Joillekin koirille saattaa joutua opettamaan sisäsiisteyden alusta pitäen. Kuitenkin jokaisella koiralla Suomeen matkustaminen ja uuteen kotiin tuleminen stressaa ja se voi näkyä eri asioiden jännittämisenä ja joillekkin koirille ulkona monesti päivässä käyminen on alussa liian jännittävää. Seuraile koiran rytmiä ja ulkoiluta sitä sopivan usein. Kehu ja palkitse, kun tarpeet tulevat ulos. Jos kuitenkin vahinko käy sisälle, siitä ei milloinkaan tulisi torua tai rankaista. Niin syöminen, nukkuminen kuin tarpeiden tekeminenkin ovat yhtä luonnollisia tarpeita, joiden tekemiseen ei saa liittyä mitään kielteistä.
KOIRAN RAVINTO
Rescue-koiran ravinto on aikaisemmin saattanut koostua hyvinkin ravinneköyhästä ruuasta ja ehkä koira on saattanut nälkääkin nähdä. Sen takia suosittelemme ruokkimaan koiraa korkealaatuisella ja ravinnerikkaalla ruualla. Laadukas, viljaton nappula on monesti hyvä. Halpa, marketeista saatava ruoka on harvoin riittävän laadukasta. Eläinruokakaupoista saa yleensä asiantuntevia neuvoja koirien ruokintaan liittyen. Koiraa ei saa päästää lihomaan. Siinä missä aliravitsemus, myös liikalihavuuskin on koiralla vaarallista. Ylipaino kuormittaa niveliä ja altistaa muun muassa diabetekselle.
KOIRAN TERVEYS
Koiran terveydentila on tarkistettu lähtömaassa ja koiran mikrosiru tarkistetaan vielä suomeen saapuessa. Kun koira luovutetaan sinulle, saat mukaasi koiran passin, mistä näet muun muassa rokotukset ja koska ne pitää uusia. Mikäli koiralla on tiedossa vammoja tai sairauksia, on yhdistys kertonut niistä uudelle omistajalle etukäteen. Tällaisessa tapauksessa yhdistys on selventänyt uudelle kodille koiran hoitoon tai jatkotoimenpiteisiin liittyviä asioita. Joskus kuitenkin voi käydä niin, että matkustamisen aiheuttama stressi ja rasitus saattaa aiheuttaa esimerkiksi löysävatsaisuutta. Jos tämä jatkuu enemmän kuin kolme päivää, ota yhteyttä yhdistykseen tai eläinlääkäriin.
On hyvä miettiä etukäteen mistä löytyy lähin ja rescueystävällisin eläinlääkäri tulevaisuuden rokotuksia ja muita terveydenhoitoon liittyviä toimintoja varten.
Koiran passi on hyvä ottaa mukaan eläinlääkäriin. Koirasi on rokotettu ennen Suomeen saapumista. Rokotukset tulee uusia passissa mainittuna ajankohtana. Etenkin aikuinen koira olisi suositeltavaa testata viimeistään uusintarokotusten
yhteydessä punkkivälitteisten tautien sekä leishmanian varalta.
Koiralle kannattaa antaa matokuuri (esim. axilur) varotoimenpiteenä noin 2 viikkoa Suomeen saapumisen jälkeen. Oli uusi perheenjäsenesi pentu tai aikuinen koira, kannattaa koiralle opettaa, että suuhun saa katsoa ja sitä tutkia. Erityisesti pentukoiran kohdalla, kannattaa seurata hampaita ja maitohampaiden vaihtumista. Eläinlääkäriin tulee ottaa yhteyttä, mikäli maitohampaat eivät irtoa ja uudet hampaat kasva tilalle. Koiran hampaat vaihtuvat 4-6 kuukauden iässä. Lisäksi suosittelemme harkitsemaan koiralle vakuutuksen ottamista. Niistä kannattaa kysellä omasta vakuutusyhtiöstä.
Taudit ja niiden testaaminen:
Ehrlichioosi ja Anaplasmoosi: molemmat ovat punkkivälitteisiä tauteja. Löytyvät yleensä koiriltamme rutiinitesteissä, ilman mitään oireita. Ne hoidetaan suun kautta annettavilla Antibiooteilla .Molempiin liittyy yleisoireita kuten väsymystä, ruokahaluttomuutta ym. Taudit ovat yksinkertaisesti todennettavissa verikokeilla. Erchilian osalta koira voi jäädä taudin kantajaksi.
Hoitamattominan molemmat ovat vakavia tauteja.
Leishmania-alkueläin leviää infektoituneen hietasääsken piston mukana ja tarttuu sekä ihmisiin että eläimiin.
Suomessa esiintyvät leishmania-tapaukset ovat olleet pääasiassa tuontikoiria.
Leishmania sairaus itää kuukausista vuosiin, minkä aikana loinen leviää luuytimeen, imusolmukkeisiin, pernaan ja maksaan. Oireita ovat heikkous, huono ruokahalu, runsas juominen, ihomuutokset (karvanlähtö, karstainen ihottuma, hilseily, silmänympärysten muuttuminen karvattomaksi, haavainen ihottuma varsinkin kuonon, korvien, hännän ja jalkojen alueella, anturoiden paksuuntuminen ja kiihtynyt kynsien kasvu) sekä laihtuminen. Lisäksi oireina voi olla suurentuneet imusolmukkeet, silmäoireet, ripuli, nenäverenvuoto,
ontuminen, hermosto-oireet, keuhkokuume, munuaisten vajaatoiminnan oireet ja anemia. Leishmania voidaan testata verikokeella .
Hoitona voidaan käyttää useita lääkkeitä. Sisäelimiin edennyt sairaus on kuitenkin vaikeahoitoinen ja saattaa johtaa kuolemaan, mutta alkuvaiheessa todettu sairaus on yleensä hyväennusteinen. Koirat eivät parane taudista, mutta saattavat elää oireettomina koko ikänsä ja lääkitys on yleensä elinikäinen. Suomessa ei hietasääskiä ole.
Amerikkalainen sydänmato: Loinen tarttuu hyttysten välityksellä ja infektoi pääasiassa koiria. Se voi aiheuttaa oireita myös kissoille, ja sen on todettu tarttuvan myös joihinkin muihin nisäkkäisiin. Se voi tarttua myös ihmiseen, mutta ihmisessä se ei pysty lisääntymään, eikä yleensä aiheuta oireita.
Infektio voidaan todeta verinäytteestä tunnistamalla mikrofilarioiden DNA:a (PCR) tai osoittamalla aikuisen loisen pinta-antigeeni vasta-ainetestillä (ELISA, pikatesti).
Koiralla aika infektiosta mikrofilarioiden vapautumiseen verenkiertoon on 4–6 kk, jonka jälkeen loinen elää ja lisääntyy elimistössä useita vuosia. Heikko infektio on usein oireeton. Voimakkaammassa infektiossa oireet alkavat 5–7 kk infektoitumisen jälkeen. Oireita ovat mm. yleiskunnon heikkeneminen, hengenahdistus ja yskä. Kroonisessa vaiheessa oireina ilmenee myös takykardiaa ja hengästymistä. Hoidon onnistumista suositellaan kontrolloimaan 6 kk hoidon jälkeen.
Babesia
Koiran punatauti, babesioosi, on tiettyjen puutiaislajien levittämä verisairaus, jonka aiheuttaa punasoluissa elävä alkueläin.
Babesiat saavat aikaan punasolujen hajoamisen ja hemolyyttisen anemian oireet. Punasolujen tuhoutumisen seurauksena se aiheuttaa anemian lisäksi voimakkaan yleistulehdusreaktion. Ensioireita voivat olla kuume, apaattisuus, limakalvojen kalpeus, anoreksia sekä tummaksi värjäytynyt virtsa. Lisäksi voidaan havaita imusolmukkeiden ja pernan laajentumista sekä neurologisia oireita.Ennuste hoidossa on hyvä, kun se löydetään alkuvaiheessa. Babesia hoidetaan antibiooteilla. Koira voi hoidosta huolimatta jäädä kantajaksi. Babesia canis tarttuu verikontaktilla punkkien välityksellä.
Nauttikaa uudesta perheenjäsenestänne. Antakaa rakkautta ja rajoja.
Toivomme pitkää ja ihanaa yhdessä oloa jokaiselle kovan onnen tassulle.
Yhdistykseen voi aina ottaa yhteyttä mieltä askarruttavissa asioissa.