Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Turvallisempi huominen Kreetan kulkukoirille ja kissoille. Liittymällä jäseneksi, autat kodittomia koiria ja kissoja Kreetalla.

KODITTOMASTA – KOTIKOIRAKSI 
Tietopaketti uuden perheenjäsenen omistajalle

Sydämellinen kiitos, kun annat loppuelämän kodin kreetalaiselle kovan onnen tassulle.

Koiran ottaminen Kreetalta on rescue-teko ja se vaatii aina valmisteluja, sitoutumista sekä malttia.
Tässä on Sinulle tietopaketti erityisesti rescue- koiran kotouttamiseen. Vaikka olisitkin omistanut koiran aikaisemmin, kannattaa tietopaketti lukea huolella läpi, jo ennen kuin uusi koira saapuu perheeseen.

Olemme kiinnostuneita siitä miten koira sopeutuu uuteen kotiin, joten kuulumisia voikin vaihtaa Facebookissa ”Hard Luck Paws Ry:n kautta kodin saaneet koirat”.

Muista antaa koiralle aikaa sopeutua uuteen kotiin, se ei tiedä mitä siltä odotetaan, miten sen pitäisi käyttäytyä tai voiko uusiin ihmisiin luottaa. Koiran täydellinen kotiutuminen voi kestää muutamista viikoista jopa vuoteen, muistathan siis olla kärsivällinen ja antaa koiralle aikaa.

Tässä kohtaa haluamme muistuttaa että, jos Sinulla on kysyttävää, tarvitset neuvoja tai joudut luopumaan koirasta, ota yhteys aina Hard Luck Paws-yhdistykseen.

 

Kuvan koira on adoptoitu Kreetalta. Koiralla on suussaan sateenvarjo jota hän kantaa lenkillä ollessaan emännän iloksi kaiken varalta sateensattuessa.

 

KUN KOIRA TULEE KOTIIN
Ensimmäinen kohtaaminen

Jokainen koira on yksilö, ja ne voivatkin reagoida hyvin eri tavoin matkustamiseen ja sen tuomaan stressiin. Toiset ovat ylivilkkaita, riehakkaita ja ”käyvät kierroksilla”, kun joku toinen saattaa olla peloissaan, hämillään ja kuljetusboxin nurkkaan vetäytyneenä. Joku saattaa jopa murista, ehkä jopa näykätä. Ensimmäinen kohtaaminen uuden perheenjäsenen kanssa tapahtuu yleensä julkisella paikalla esimerkiksi lentokentällä. Usein koira on lentomatkasta stressaantunut ja väsynyt – älä siis ihmettele jos se ei häntä heiluen ole tulossa tervehtimään.

Useimmiten lentoboxi avataan jo lentokentällä, joten tähän on hyvä varustautua kahdella hihnalla, pannalla sekä valjailla. Koira kuljetetaan AINA kytkettyinä autoon ja autosta kotiin. Koira saattaa helposti hätääntyä uusista äänistä tai hajuista, joten ne saattavatkin yrittää karata tai rimpuilla, jolloin ne saattavat vahingoittua.

Haluamme painottaa ”tuplavarmistuksen” tärkeyttä: alkuun koira pidetään kytkettyinä niin pannan ja valjaiden, kuin kahden hihnankin avulla. Valjaissa kannattaa suosia Y-valjaita. Näin pyritään minimoimaan vahinko, että koira pääsisi karkaamaan. Koira kannattaa kuljettaa kotiin omalla autolla, mieluummin kuin julkisella liikenteellä.

KOTIIN

Jos kotona on jo ennestään koira/koiria, kannattaa uuden tulokkaan antaa tutustua heihin rauhassa ja mielellään ulkona ns. oman reviirin ulkopuolella. Vasta tämän jälkeen kannattaa siirtyä sisälle kotiin. Koirakouluihin ja harrastuksiin ei kannata suunnata suin päin, vaan taas kerran, anna koiralle aikaa sopeutua ja kotiutua.

Kotiin tultua koiralle pitää antaa rauha tutustua uuteen kotiin, sen hajuihin ja ihmisiin. Antaa koiran mieluummin tulla luokse, kuin itse lähestyä koiraa. Joskus stressistä johtuen koira vetäytyy syrjään ja nukkuu vain. Myös koiran aivot kaipaavat lepoa sopeutuakseen uuteen ja ihmeelliseen tilanteeseen. Koiraa ei missään nimessä saa pakottaa tekemän mitään.

Sopeutuminen uuteen ympäristöön, laumaan ja jopa sisätiloihin kestää 2-3 viikkoa ja kotiutuminen jopa puolesta vuodesta vuoteen. Jos kotona on lapsia, täytyvät lapset ohjeistaa kohtaamaan koira oikein.

KOTONA

Kotiin kannattaa ostaa tai lainata kirjastosta Tuire Kaimion Pennun kasvatus -kirja. Olipa uusi perheenjäsen pentu tai aikuinen koira, kannattaa tapakoulutus aloittaa heti. Jo ennen kuin koira tulee kotiin, kannattaa miettiä valmiiksi, saako koira tulla sänkyyn tai sohvalle. On myös tärkeää osoittaa koiralle ”oma paikka”, paikka jossa koira saa rauhassa levätä ja oleskella.

Kun olet saanut uuden perheenjäsenen kotiisi, kannattaa koti rauhoittaa vierailuilta, jotta koira tottuu uuteen ympäristöönsä ja oppii tunnistamaan oman laumansa. Muutama ensimmäinen viikko tutustutaan rauhassa omin ihmisiin ja rakennetaan luottamussuhdetta, myös pienin askelin ympäristöön kodin ulkopuolella.

Älä jätä koiraa heti yksin, vaan kannattaa varautua olemaan kotona ja opettaa koiralle yksin oloa pikkuhiljaa. Uudelle perheenjäsenelle sisällä olo ja kotioloihin tutustuminen voi olla ahdistavaa. Muista, että paljon ulkoillut ja kylläinen koira on aina tyytyväisempi kuin nälkäinen ja täynnä virtaa oleva koira.

Koira tuntee yleensä olonsa turvalliseksi pienessä tilassa, häkissä ei kuitenkaan koiraa saa pitää suljettuna. Naapureita on myös hyvä informoida uudesta perheenjäsenestä, sillä koira saattaa nimittäin haukahdella kotiväen ollessa poissa.

Kuvan pentu on Silke Wrobelin pelastama. Kuvanottohetkellä pentu oli Silken sylissä Kreetalla.


TURVALLISUUS KOTONA

Erityisen tärkeää on varmistaa, että koira ei missään olosuhteissa pääse karkuun. Pitää muistaa, että rescue-koira on todennäköisesti elämässään kohdannut pelottavia ja vaarallisiakin tilanteita, joten koira voi hätääntyessään pyrkiä ulos avonaisesta ovesta karkuun.

Jos koira on elänyt kadulla tai tarhassa, voi joillekin koirille sisätiloissa oleminen olla alkuun ahdistavaa. Varmista, että koira ei saa ulko-ovea tai ikkunoita auki, varsinkaan yksin jäädessään. Varmistuksen varmistus on paras turva. Lasten ja vieraiden kulkiessa ovesta, on noudatettava erityistä huomiota, sillä koira voi olla nopea livahtamaan avonaisesta ovesta.

Hanki uuteen kotiin jo ennen koiran saapumista pantaan tai valjaisiin kiinnitettävä tunnistelaatta, jossa on puhelinnumerosi. Koiralle on jo Kreetalla laitettu tunnistesiru ihon alle ja on äärimmäisen tärkeää, että
sirunumero käydään rekisteröimässä www.turvasiru.fi -palvelussa uuden omistajan nimiin. Katoamistapauksissa tämä helpottaa suuresti omistajan löytymistä. Koiralla kannattaa alkuun pitää myös sisällä kaulapantaa, josta löytyy perheen yhteystiedot.

Koiraa ulkoiluttaessa on paras varautua alkuun panta- / Y -valjas -yhdistelmällä. Remmi kiinnitetään molempiin, jolloin varmistetaan, että koiralla on mukava kulkea, eikä se missään tilanteessa pääse rimpuilemaan irti.

On hyvä ottaa huomioon, että ihmiselle tutussa ja turvallisessa kodissa voi olla koiralle monta vaaran paikkaa. Erityisesti turhautuessaan koirat keksivät tekemistä. Tämän takia kannattaakin piilottaa kaikki näkyvät sähköjohdot, ettei koira pääse niitä pureskelemaan. Kotona kannattaa myös sijoittaa kaikki myrkylliset aineet koirien
ulottumattomiin.

Yleinen syy hakeutua koiran kanssa eläinlääkäriin on koiran syömät vierasesineet tai muutoin koiralle haitalliset aineet. Monet ihmisille turvalliset elintarvikkeet ovat koirille hengenvaarallisia, kuten kypsät linnunluut, xylitol, suklaa ja viinirypäleet.

On syytä myös muistaa että rescue-koira on voinut nähdä nälkää ja siitä johtuen ruoka voi olla sille pakkomielle. Kannattaa seurailla koiran syömiskäyttäytymistä ja esimerkiksi tarjota solmuluita yms. valvonnan alla. Ei myöskään ole tavatonta, että koira hotkaisee kokonaisen kuivaruokapussin, jos se on jätetty esille. Liiallinen kuivaruuan syöminen voi olla vaarallista, sillä se turpoaa koiran mahassa. Koiran ruokkiminen, luiden ja herkkujen syöttäminen kannattaa aloittaa tarkkailemalla ja sopivia tuotteita etsien.

SISÄSIISTEYS

Koirat, jotka tulevat Kreetalta ovat jo sen verran varttuneita, että ne ovat yleensä jo valmiiksi sisäsiistejä tai ne oppivat hyvinkin nopeasti tekemään tarpeensa ulos.

Etenkin pienten pentujen kanssa on hyvä käydä ulkona niin heräämisen, syömisen kuin leikinkin jälkeen. Tämä toimii myös aikuisemmilla koirilla, kun opetellaan uuden kodin tavoille. Joillekin koirille saattaa joutua opettamaan sisäsiisteyden alusta pitäen.

Seuraile koiran rytmiä ja ulkoiluta sitä mahdollisimman usein. Kehu ja palkitse, kun tarpeet tulevat ulos. Jos kuitenkin vahinko käy sisälle, siitä ei milloinkaan tulisi torua tai rankaista. Niin syöminen, nukkuminen kuin tarpeiden tekeminenkin ovat yhtä luonnollisia tarpeita, joiden tekemiseen ei saa liittyä mitään kielteistä.

KOIRAN RAVINTO

Rescue-koiran ravinto on aikaisemmin saattanut koostua hyvinkin ravinneköyhästä ruuasta ja ehkä koira on saattanut nälkääkin nähdä. Sen takia suosittelemme ruokkimaan koiraa korkealaatuisella ja ravinnerikkaalla ruualla. Halpa, marketeista saatava ruoka on harvoin riittävän laadukasta.

Eläinruokakaupoista saa yleensä asiantuntevia neuvoja koirien ruokintaan liittyen. Koiraa ei saa päästää lihomaan. Siinä missä aliravitsemus, myös liikalihavuuskin on koiralla vaarallista. Ylipaino kuormittaa niveliä ja altistaa muun muassa diabetekselle.

 

Kuvan May-koira on yksi niistä jotka asuvat kodittomina Kreetan aurinkorannoilla. Kuva otettu syksyllä 2017.


KOIRAN TERVEYS

Koiran terveydentila on tarkistettu lähtömaassa ja koiran mikrosiru tarkistetaan vielä suomeen saapuessa. Kun koira luovutetaan sinulle, saat mukaasi koiran passin, mistä näet muun muassa rokotukset ja koska ne pitää uusia.

Mikäli koiralla on tiedossa vammoja tai sairauksia, on yhdistys kertonut niistä uudelle omistajalle etukäteen. Tällaisessa tapauksessa yhdistys on selventänyt uudelle kodille koiran hoitoon tai jatkotoimenpiteisiin liittyviä asioita.

Joskus kuitenkin voi käydä niin, että matkustamisen aiheuttama stressi ja rasitus saattaa aiheuttaa esimerkiksi löysävatsaisuutta. Jos tämä jatkuu enemmän kuin kolme päivää, ota yhteyttä yhdistykseen tai eläinlääkäriin.

On hyvä miettiä etukäteen mistä löytyy lähin ja rescueystävällisin eläinlääkäri tulevaisuuden rokotuksia ja muita terveydenhoitoon liittyviä toimintoja varten.

Koiran passi on hyvä ottaa mukaan eläinlääkäriin. Koirasi on rokotettu ennen Suomeen saapumista. Rokotukset tulee uusia passissa mainittuna ajankohtana. Etenkin aikuinen koira olisi suositeltavaa testata uusintarokotusten yhteydessä Leischmania-tartunnan varalta.

Koiralle kannattaa antaa matokuuri (esim. axilur) varotoimenpiteenä noin 2 viikkoa Suomeen saapumisen jälkeen. Oli uusi perheenjäsenesi pentu tai aikuinen koira, kannattaa koiralle opettaa, että suuhun saa katsoa ja sitä tutkia. Erityisesti pentukoiran kohdalla, kannattaa seurata hampaita ja maitohampaiden vaihtumista. Eläinlääkäriin tulee ottaa yhteyttä, mikäli maitohampaat eivät irtoa ja uudet hampaat kasva tilalle. Koiran hampaat vaihtuvat 4-6 kuukauden iässä.

Lisäksi suosittelemme harkitsemaan koiralle vakuutuksen ottamista. Niistä kannattaa kysellä omasta vakuutusyhtiöstä.

Taudit ja niiden testaaminen: 

Erchilia ja Anaplasmoosi: molemmat ovat punkkivälitteisiä tauteja.  löytyvät usein koiriltamme rutiinitesteissä, ilman mitään oireita. Hoidetaan suun kautta annettavilla Antibiooteilla ja lisäksi Kreetalla injektioina. Molempiin liittyy yleisoireita  kuten väsymystä, ruokahaluttomuutta ym. Taudit ovat yksinkertaisesti todennettavissa verikokeilla. Erchilian osalta koira voi jäädä taudin kantajaksi.  Hoitamattominan molemmat ovat vakavia tauteja.

Leishmania-alkueläin leviää infektoituneen hietasääsken piston mukana ja tarttuu sekä ihmisiin että eläimiin. Suomessa esiintyvät leishmania-tapaukset ovat olleet pääasiassa tuontikoiria.

Leishmania sairaus itää kuukausista vuosiin, minkä aikana loinen leviää luuytimeen, imusolmukkeisiin, pernaan ja maksaan. Oireita ovat heikkous, huono ruokahalu, runsas juominen, ihomuutokset (karvanlähtö, karstainen ihottuma, hilseily, silmänympärysten muuttuminen karvattomaksi, haavainen ihottuma varsinkin kuonon, korvien, hännän ja jalkojen alueella, anturoiden paksuuntuminen ja kiihtynyt kynsien kasvu) sekä laihtuminen. Lisäksi oireina voi olla suurentuneet imusolmukkeet, silmäoireet, ripuli, nenäverenvuoto, ontuminen, hermosto-oireet, keuhkokuume, munuaisten vajaatoiminnan oireet ja anemia. Leishmania voidaan testata verikokeella .

Hoitona voidaan käyttää useita lääkkeitä. Sisäelimiin edennyt sairaus on kuitenkin vaikeahoitoinen ja saattaa johtaa kuolemaan, mutta alkuvaiheessa todettu sairaus on yleensä hyväennusteinen. Koirat eivät parane taudista, mutta saattavat elää oireettomina koko ikänsä ja lääkitys on yleensä elinikäinen.  Suomessa ei hietasääskiä ole. 

 

 

Nauttikaa uudesta perheenjäsenestänne. Antakaa rakkautta ja rajoja.
Toivomme pitkää ja ihanaa yhdessä oloa jokaiselle kovan onnen tassulle.

Yhdistykseen voi aina ottaa yhteyttä mieltä askarruttavissa asioissa.